Användning av skiljetecken

Skiljetecken som punkt, komma och utropstecken vet nog de flesta hur de fungerar och när de ska användes. Men har du koll på semikolon, tankstreck och apostrof? Här kommer en snabbguide till hur olika skiljetecken ska och kan användas. Längre ner hittar du även en roliga övning för att sporra din kreativitet!

Vanliga skiljetecken:

Punkt: Används för att avsluta en hel mening. Test att använda fler punkter istället för komman för att skapa en snabbare, mer rapp text, eller att nästan helt utesluta punkter och använda andra skiljetecken istället. Bäst resultat får du om du blandar långa och korta meningar – då flyter texten på bra och är nyanserad.

Punkter används även vid en del förkorningar, mellan klockslag (kl. 20.35) samt för att signalera att meningen faktiskt inte slutar där, eller tre i rad för att skapa en längre konstpaus…

Komma: Används för att skapa en paus kortare än vad en punkt åstadkommer, helt enkelt för att underlätta läsandet. I svenska språket finns egentligen ingen enkel regel för när komman ska användas eller inte. Förr löd det att man ska sätta komma mellan fullständiga satser, men det finns många undantag till den regeln, och det är inte alltid enkelt att veta vad en fullständig sats är.

Gå på känsla, men var i regel sparsam. Ibland fungerar en punkt bättre än ett komma.

Frågetecken: Sätts efter en fråga, dock inte en indirekt sådan, till exempel ”Jag undrar hur mycket klockan kostar.”

Utropstecken: Signalerar utrop och uppmaningar, ibland även mindre formella hälsningar. Var sparsam med utropstecken.

Mindre vanliga skiljetecken:

Kolon: Används för att visa att något följer, till exempel en uppräckning eller ett citat.

Semikolon: I mitt tycke ett väldigt spännande skiljetecken! En blandning mellan komma, punkt och kolon. Används främst för att skilja långa uppräckningar, där en extra paus kan behövas, men kan användas kreativt för att skapa längre konstpauser eller innan en slutsats; det är inte alltid en vanlig punkt räcker till.

Semikolon är dock högst ovanliga och behövs som regel aldrig användas.

Bindestreck: Används när ord ska sättas samman, till exempel fotbolls-VM, 30-årsfest eller engelsk-svensk ordbok. Notera dock att de flesta sammansatta ord inte har skiljetecken, till exempel ”flygförsening”. Använd tecknet i specialfall där extra tydlighet krävs.

Används även när två sammansatta ord med ett skiljeord emellan har samma ändelse, till exempel ”vädret orsakade problem i både tåg- och busstrafiken”.

Tankstreck: Tankstreck – är längre än bindestreck – och skillnaden mellan dem är att bindestreck sammanfogar ord medan tankstreck sammanfogar eller skiljer på miningsdelar.  Tankstreck används till exempel för sätt in meningar i andra meningsbyggnader eller flika in en extra kommentar mitt i en mening: ”Låten var riktigt bra – om man gillar den typen av musik, vill säga – men han var ändå inte riktigt såld på idén.”

Ofta kan komman användas istället.

Tankstreck kan även skrivas i dialoger eller intervjusvar i tidningsartiklar istället för citattecken.

– Jag har inga ytterligare kommentarer.

Apostrof: Används när man vill ta bort vissa bokstäver, oftast för att signalera talspråk. ”Jag tror på’t” eller ”Gu’ va’ han garva’.”

Övning:

Skriv en saklig text eller en novell där du använder ovanliga skiljetecken frekvent.

  • Använd semikolon i var och varannan mening, så ofta du vill.
  • Använd enbart punkter istället för komman. Du kommer att märka att texten blir korthuggen – på gott och ont.
  • Byt ut vissa komman med tankstreck.
  • Skriv många påhittade, sammansatta ord med bindestreck emellan.
  • Använd enbart utropstecken och frågetecken.
Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: