Regler

Jag förespråkar alltid ”fritt skrivande”, alltså att stavning och grammatiska regler kommer i efterhand. Det går alltid att fixa senare. Men faktum kvarstår att den publicerade slutprodukten – oberoende av om det är en bok, en tidningsartikel eller en seriös text på nätet – måste vara korrekt för att bli mottagen som just en seriös text. På den här sidan hittar du därför lite artiklar om just reglerna bakom ditt skrivandet.

Aktuella regler och vad som är ”rätt och fel” ändras konstant då vårt språk alltid är i utveckling. Jag rekommenderar därför Tidningarnas Telegrambyrås guide TT-språket, som de flesta tidningar går efter, för vad som gäller just nu.

Styckes- och avsnittsindelning – När är det dags för nytt stycke? Kan man ha för många eller för få stycken? Hur långa bör de vara? Med övning.

Användning av skiljetecken – Vad är skillnaden på tankstreck och bindestreck, när använder man apostrof, och vad är egentligen syftet med semikolon?

Skrivguidens åsikt om ordet ”hen” – Praktiskt, ideologiskt viktigt eller totalt trams? Ordet ”hen” har hamnat på allas läppar – men inte i alla ordböcker. Med hjälp av Språkrådet säger Skrivguiden sitt om när – om alls – du ska använda ordet ”hen”. Med praktiska exempel.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: