Motivation

Svårt att få det att flöda? Försvinner din motivation? Den här artikeln hjälper dig att orka – och vilja – fortsätta.

Sätt mål

Varför skriver du? Vad vill du uppnå? Ofta hjälper det att ha tydliga mål för att komma framåt, därför kan du nu skriva ner så många du bara kan komma på. Ta det i små steg, till exempel ”jag ska skriva första kapitlet innan månaden är slut” och arbeta dig uppåt till ”jag ska bli den moderna historiens mest inflytelserika författare”.

Framgången bakom varje mål är att du ska vilja nå det. Om du inte verkligen vill nå ett mål, då kommer det att bli en kamp att ta sig hela vägen. Tänk därför på vems målen är – dina egna eller någon annans. Om de inte är dina egna, ta genast bort dem eller skriv om dem så att du faktiskt kan och vill sträva efter dem.

Men samtidigt ska du såklart inte vara lättsam – pusha dig själv och ge dig själv belöningar när du når målen. De är ju trots allt där för att ta dig framåt!

Lite motiverande ord

Du vet att du kommer att bli otroligt stolt och känna en väldig lycka om du faktiskt blir klar med det du vill uppnå. Tänk att bli en publicerad författare! Föreställ dig känslan av att faktiskt ha skrivit en egen bok, novell, dikt, vad du än vill. Det är du själv som sätter gränserna – ta bort dem och börja skriva! Bristen på inspiration är egentligen ett mentalt hinder där våra tankar ligger på annat. Det är bara att lyfta bort hindret, så kommer du att uppnå vad du än kan föreställa dig!

Tänk dig känslan av att må dina mål.

Var disciplinerad

Jan Guillou har sagt att han inte skriver på inspiration – han producerar det antal sidor han *måste* per dag. Det är bara att bita ihop och skriva på. En sådan form av disciplin är såklart svåruppnådd, men med hjälp av dina ovan satta mål är du en bit på vägen. Det gäller att vilja!

Vill du inte? Sluta då!

Att skriva ska vara kul. Alla tappar lusten då och då, men är det något du konstant kämpar med kanske det – hur hårt det än må vara – är dags att fundera på att hitta en annan hobby eller ett nytt yrke. Men bara som sista utväg såklart. Gå tillbaka till dina mål och se om de inte bör omprioriteras eller omformuleras innan du går vidare. Som Markus Krunegård sjunger i sin låt Asken är den bästa jorden:

Det är först när man ger upp som det blir nått nytt. När man släpper taget tar man steget. Jag vet hur ont det gör när hoppet dör. Men askan är den bästa jorden.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: