Intervju: Vulkan Media om egenutgivning

Jag ställde fyra frågor till www.vulkanmedia.se, en tjänst där du kan betala för att få din bok utgiven utan ett förlag.

Vad är Vulkan Media och vad kan ni erbjuda era kunder?

Du får ett bra svar via sajten:

”Vulkans målsättning är att vara Nordens bästa sajt för att skapa, trycka och ge ut din egen bok. Vulkan ska vara prisvärt, enkelt och roligt att använda. Det har redan skapats ca 20 000 unika boktitlar på Vulkan. Många av våra författare har du sett i TV och läst om i media. Ta chansen att ge ut din egen bok du också, tillsammans förändrar vi världen bok för bok.”

Vilken typ av författare väljer egenutgivning? Varför ska man välja att publicera på egen hand snarare än att gå via ett förlag?

Det är stor spridning. Vi har riktigt kända namn som går via oss men det är flest ”vanliga” människor. Många väljer att egenpublicera för att man vill ha kontroll och makten över sin egen utgivning. Det blir viktigare och viktigare märker vi. Man tjänar också inte sällan mer om boken säljer, allt annat lika mot ett traditionellt förlag.

Intresset för självutgivning har exploderat under 2000-talet. Vad tror ni det beror på?

Många vill skriva av sig och dela med sig av sina berättelser. Alla bär på en berättelse…

Hur pass svårt är det egentligen att nå ut till läsare och kunder om man inte har ett vanligt förlag som står för marknadsföringen? Har ni några tips?

Det är inte alltid lätt. Men det är det inte heller om man blir utgiven av ”det stora förlaget”. Det är absolut ingen garanti att slå igenom bara för att man blir upplockad av ett traditionellt förlag. Och oavsett förlag i ryggen eller inte så måste en författare i dag ligga i med marknadsföring/pr. Det allra viktigaste är att lägga stor möda på att boken är så bra som möjligt, till exempel att inga stavfel och andra missar slinker med. Att lägga tid och pengar på en erfaren lektör istället för att trycka upp affischer, till exempel. Boken måste helt enkelt vara bra. Först därefter är det dags att marknadsföra sig och boken.

Ett tips är att genuint intressera sig för andra författare och deras utgivning. Är du intresserad av andra blir de intresserade av dig. Nätverka men var inte en megafon bara för din bok, ingen tar notis om dig om du inte intresserar dig för vad andra har att erbjuda.

Frågorna är besvarade av Peter från Vulkan Media. Vill du veta mer om självutgivning? Läs Skrivguidens artikel Självpublicering – ge ut din egen bok.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: