Intervju: Tidningen Skriva

SkrivaJag ställde tre frågor till Per Adolfsson, chefredaktör och ansvarig utgivare på tidningen Skriva.

Hej Per! Skriva damp ner som ett brev på posten vi inte visste att vi ville ha, men som vi inte längre kan leva utan. Varför behövs tidningen Skriva i dagens Sverige?

Det fanns tidningar om nästan allting, från bröllop till tatueringar och fyrhjulsdrivna traktorer. Men det fanns ingen renodlad tidning om skrivande. Samtidigt såg vi ett intresse för skrivande i det här landet som närmast liknade en folkrörelse – ett intresse som vi dessutom själva delade. Med andra ord: det fanns en lucka att fylla i tidskriftsfloran, och som tidningsmakare är det förstås väldigt skoj att få skapa den tidning man själv skulle vilja läsa. Att skriva är ju per definition en ganska ensam sysselsättning så desto mer angeläget tyckte vi att det var att Sveriges alla skrivarnördar fick ett forum att förenas kring, en kompis i med- och motgångar, som kan bidra med verktyg, tips, guider och inspiration.

Hur uppstod idén? Vilka är ni som står bakom den och vad har ni för bakgrund inom området ”att skriva”?

Vi som startat Skriva är jag, Per Adolfsson och Martin Karlsson. Vi är journalister och har båda ett förflutet på tidningen Faktum, de hemlösas tidning i Göteborg och Malmö, som jag var med och grundade och där både jag och Martin har jobbat som chefredaktörer under olika perioder. Det var också där vi möttes och började bolla idén om en ny tidning om skrivande. Skrivande är ett intresse vi haft med oss från början, på Faktum har vi båda försökt odla det mer litterära reportaget som genre, och ibland kunde vi erkänna att vi även hade en ofullbordad roman liggande nånstans på hårddisken.

Från Faktum tog vi också med oss erfarenheten av att göra en gedigen papperstidning med små medel, vilket var en förutsättning då vi inte hade någon finansiering att tala om då vi startade Skriva.

Vad är det era läsare efterfrågar mest?

Vi vet att såväl våra mer renodlade guider som författarporträtten med författarnas egna tips engagerar läsarna mycket. Även våra guider om bloggande och sociala medier har varit uppskattade. Ännu har vi inte gjort någon fördjupad läsarundersökning med det kommer framöver. Inspiration kan se ut på många olika sätt, och många läsare har hört av sig och berättat att tidningen Skriva var det som fick dem att verkligen komma loss och ta tag i sitt skrivande. Det gör oss hur glada som helst! Sedan vet vi att våra återkommande novelltävlingar är väldigt uppskattade, att visa sina texter för andra är en viktig del i skrivprocessen och det råder brist på forum där man kan skicka in sina alster idag. På sikt planerar vi fler tävlingar i tidningen och på vår hemsida.

Tack till Per Adolfsson! Du hittar tidningen Skriva i de flesta tidningskiosker.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: