Bli en bättre skribent genom att blogga

Att blogga har blivit ett modernt sätt att uttrycka sig. Att samla sina tankar och sprida dem till såväl nära och kära som intresserade främlingar. Vi delar med oss av våra liv som i en dagbok och av våra åsikter som i ett debattforum. Men vad vi kanske inte tänker på lika aktivt är hur bra en blogg faktiskt är som träningsverktyg. Har du en aktiv blogg skriver du antagligen mycket och regelbundet. Har du det inte är just de två punkterna goda anledningar till att skaffa en. I den här artikeln lär du dig varför du ska börja blogga för att förbättra dina författaregenskaper – eller på vilka sätt din redan existerande blogg kan höja dina talanger.

En blogg tvingar dig att skriva ofta

En erfaren bloggare känner säkerligen igen sig i pressen på att skriva ofta. Läsare vill regelbundet ha något nytt, annars kommer de inte tillbaka. Det enkla faktum att du som bloggare producerar texter på löpande band, även om de som regel är betydligt kortare än vad andra typer av texter är, betyder att du får en automatisk och ofta omedveten träning. Du hittar en personlig röst, du utvecklar dig, du tränar din stavning och grammatik och blir med tiden bättre på det du gör. Du lär dig till och med vilka rutiner som passar bäst för dig, hur du bäst lägger upp ditt skrivande, om du gärna skriver spontant eller hellre vill planera i förväg. Dessa insikter och finslipade färdigheter tar du såklart med dig i ditt övriga författande.

Disciplin

Ska man skriva på inspiration och intresse eller för att man ”måste” producera något? De flesta skulle nog svara det förstnämnda. Etablerade författare vet att en smula disciplin krävs för att möta kraven från förläggare och inte minst läsare som slukar varje verk fortare än vad uppföljaren går att producera.

En blogg är lite som en person som hela tiden gnager på dig och ber om mer. Du måste hela tiden mata dina läsare med nytt material mer eller mindre regelbundet för att bloggen ska leva och frodas, annars tappar läsarna intresse och bloggen dör ut. En tumregel brukar vara att skriva ett par inlägg per vecka, helst fler än så. Och att skriva under de förutsättningarna pressar dig och bättrar på din disciplin i mer allvarliga situationer och större bedrifter, som till exempel att bli klar med din debutroman. Vill du få klart romanen trots att orken och inspirationen ibland sinar ut, då krävs denna disciplin och självmedvetenhet.

Inspiration

Har du slut på idéer till din nästa novell? Har ditt författande stannat upp? Bloggare har ofta samma problem, men vänder man på det kan en blogg vara källan till ny inspiration och idéer till ditt övriga författande. Eftersom du här antagligen skriver om dig själv eller ett tema som är verklighetsförankrat och som du verkligen brinner för är det troligt att du lättare får fram orden. Och när orden kört fast och inte vill komma ut i andra former, då hjälper det enormt mycket att ha en plats att skriva något mer jordnära på. Något så enkelt som att summera din dag i skrift kan få fart i skrivandet igen, och det är just vad din blogg uppmuntrar dig till att göra. Det viktiga är att du skriver och släpper loss – inspirationen kommer som en naturlig följd.

Ingen mellanhand rättar hur du uttrycker dig

Du är i en blogg fri att experimentera med ditt språk. Dina läsare är intresserade av dig som person, vad du har att säga och hur du säger det. Detsamma gäller såklart också i andra former av skrivande, men ofta finns någon som har krav på dig och hur du uttrycker dig – din förläggare, chef eller någon annan. I en blogg finns bara du och dina läsare, ingen mellanhand som begränsar din frihet eller ”rättar” ditt uttryckssätt.

I en saklig artikel är du relativt låst. I en novell eller roman är du fri, men har samtidigt krav på en berättarmässig standard i form av levande karaktärer och en historia som utvecklas och fångar läsaren. Att fånga läsaren är såklart viktigt även i en blogg, men förutom rättsstavning och en viss nivå av intressant innehåll kan du göra i stort sett vad du vill och ändå göra det bra. Självklart passar det sig inte att skriva om vad som helst och eftersom alla kan läsa det du skriver på nätet måste du hålla dig inom vissa ramar. Men ramarna ser helt annorlunda ut jämfört med till exempel fiktiva texter, och att tänja på dina gränser i en annan typ av skrivform har en stark effekt på ditt övriga skrivande.

Stavning & grammatik

Frihet till trots, att skriva mycket och ofta är det bästa sättet att bli bättre på att stava och formulera sig.

Reaktioner, kritik och uppmuntran

Det är du som bestämmer om du skriver om din vardag eller förmedlar något större budskap. Nu ska vi vara realistiska och komma ihåg att bara för att du har en blogg betyder det inte automatiskt att du får en massa läsare som kommenterar och har åsikter kring det du skriver. Speciellt inte om det du skriver inte är av den provocerande och debattuppmuntrande karaktären. Poängen är att det alltid finns någon som är intresserad – närmsta vännerna och familjen är också värdefulla läsare och en klart värdig publik till dina texter – och när du väl har lyckats skrapa ihop några personer om aktivt följer dig är oddsen att de även då och då kommenterar det du skriver. Plötsligt behöver du inte ”jaga” åsikter från andra. Du får dem till viss del på köpet.

Vill du ha konstruktiv kritik och inte är rädd för att dela med dig av dina övriga texter är en blogg ett utmärkt forum för att få en bild av vad andra tycker och tänker. Be om konstruktiv kritik, om kommentarer och om vad dina läsare reagerar på. Ofta får du bara korta och uppmuntrande kommentarer, men om du är tydlig med att det är feedback du vill ha är många även villiga att lämna längre, mer analyserande kommentarer och tips på vad de tycker att du kan göra annorlunda.

Ska vi vara helt ärliga kan de korta kommentarerna dock vara de mest värdefulla. Vem vill inte ha bekräftelse på att folk tycker om det man har skrivit? Sådan uppmuntran inspirerar till mer skrivande, och bloggen blir ditt eget personliga territorium. En plats där allt handlar om dig och där det är helt okej att det är så. Ingen dömer och dina läsare snarare förväntar sig dina åsikter och information om dig – det är ju trots allt troligen därför de besöker din blogg till att börja med.

Kort och gott är en blogg din portal till resten av världen. Dina texter hamnar inte i byrolådan – de blir lästa. Du får kritik och värdefulla åsikter, uppmuntran och inspiration. För att verkligen nå ut krävs självbehärskning och disciplin, vilket du med en blogg tränar upp. Du får ett mål med ditt skrivande och en plats att uttrycka dig på ditt personliga sätt, vilket utvecklar både dig personligen så väl som ditt skrivande.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: