10 tips till dig som bloggar

I heart bloggingHar du en blogg, eller vill du starta en? Här är 10 handfasta tips som garanterar dig succé! Jag har bloggat aktivt sedan 2006 och delar här med mig av vad jag lärt mig sedan starten.

1. Det tar tid

Det första rådet kanske är det hårdaste: tro inte att du kan skapa en populär blogg över en natt. Det tar tid att bygga en lojal läsarkrets och att skapa ett personligt varumärke. Räkna med ett år innan folk vet vem du och din blogg är.

2. Nischa

När du skapar din blogg, var noga med ett formulera vad du vill blogga om. Skriv gärna ett kort stycke om vad dina läsare kan förvänta sig av dig — och använd det som referens för att hålla dig själv på banan. Är det bara en personlig blogg om dig själv, då ska du nog bara räkna med att dina närmsta vänner och familj läser. Handlar det däremot om en specifik sport, fotografering, att sy, eller något helt annat, då har du redan en massa potentiella läsare som har samma intresse. Vad är din största hobby?

Akta dig samtidigt för att vara för bred även inom din nisch — smalna av din kategori ytterligare för att stå ut mot det hav av andra som skriver om samma ämne. Vilken typ av fotografering handlar till exempel din fotoblogg om?

3. Var passionerad

Om du inte brinner för ditt ämne och älskar att skriva om det och dela med dig av din expertis, då kommer du att tröttna. Välj ett ämne du verkligen är passionerad för.

4. Skriv ofta

Många som börjar blogga undrar hur ofta de ska göra det. Jag brukar rekommendera 3-4 gånger i veckan. 1-2 gånger fungerar också, men lojala läsare kräver ett konstant flöde av nytt material. Fler än en gång om dagen kan dock vara för mycket. Tänk även på kvalitén!

5. Var kvalitativ

Du vill skapa en bild av dig själv som seriös och kunnig. Släng inte ut inlägg för sakens skull, utan tänk på att varje inlägg ska göra en skillnad. Var proffsig och trovärdig.

To blog or not to blog6. Var personlig

Din blogg kanske handlar om ett specifikt ämne, men lägg gärna till en personlig touch. Få läsare att vilja komma tillbaka för att de vill läsa just *din* syn på saken. Skriv i jagform och hitta din egen röst.

7. Förvänta inga kommentarer

95% — om inte ännu fler — av dina läsare kommenterar aldrig. Hur ofta brukar du inte själv läsa en artikel på nätet utan att kommentera? Kom ihåg att läsarna finns där, och de läser det du skrivit, men du kanske inte ser det som mer än en pinne i statistiken. I själva verket kanske ditt inlägg blivit en familjs stora diskussionsämne runt matbordet, du vet bara inte om det! (Det har jag själv upplevt vid ett flertal tillfällen, och först fått reda på det ett par år senare).

Tappa modet bara för att ingen kommenterar.

8. Identifiera dina ”flaggskeppsinlägg”

När du har hållit på ett tag lär du upptäcka att vissa inlägg får fler kommentarer och besökare än andra. Framhäv dessa, länka tillbaka till dem i nya inlägg och påminn dina läsare om att de finns. Skriv eventuellt ett nytt, uppdaterat inlägg om samma ämne ett år senare.

Det här kallas ”Evergreen Content” — sådant material som håller med tiden och som är intressant för många under en lång tid framöver.

9. Optimera för sökmotorer

Ta för vana att kategorisera och ”tagga” alla dina inlägg när du skriver dem. Ha ett fåtal kategorier — max 10-15 stycken — och lägg till taggar, dvs. ord eller fraser relaterade till ditt inlägg och som gör inlägget lättare att hitta av sökmotorer. Men övertagga inte, håll dig hellre till ett fåtal träffsäkra taggar framför att skriva alla ord som du kommer på.

Använd även nyckelord i rubriker och i den löpande texten — ord som är relevanta för texten och som du tror att folk gärna söker på.

10. Sluta titta på statistiken

Till sist: blogga för att det är kul! Haka inte upp dig på statistik och hur många dagliga besökare du har. Det kan vara kul att följa processen, men om du skriver för att bli läst av många är risken stor att du bara blir besviken. Ett fåtal aktiva läsare är bättre än många läsare som aldrig återvänder.

Har du några egna tips kring att blogga? Hör gärna av dig!

Katie Hafner

monkey-blog

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: