Skrivtips för barn & unga

barn-som-skriverTa del av Skrivguidens tips för barn och unga – bli en bättre skribent i skolan och hemma!

Läs, läs, läs!

Du blir bättre på att skriva om du läser mycket. Leta på biblioteket efter böcker som passar dig. Genom att läsa mycket utvecklar du ditt eget skriftspråk.

Skriv enkelt

Krångla inte till språket och försök inte att låta formell i onödan. Skriv hellre enkelt och ta bort onödiga ord. Då blir texten mer lättläst.

Slå upp

Stöter du på ett ord du inte vet vad det betyder? Slå upp det, eller fråga en vuxen! Genom att utveckla ditt ordförråd blir du bättre på att uttrycka dig.

Berättelsen i fokus

Det är viktigt att du tränar grammatik och rättstavning. Men du får inte låta det komma i vägen för berättelsen. Utnyttja lektionerna i skolan för att bli bättre på just stavning och grammatik så slipper du oroa dig för det när du skriver och kan istället fokusera på det du skriver om.

Låt någon läsa igenom

Det kan vara mamma, en kompis eller till exempel en lärare. Om någon annan läser igenom din text och kommenterar på den kan du få hjälp att göra den bättre och utvecklas.

Skriv, skriv, skriv!

Skriv mycket och ofta. Det kan vara en dagbok, dikter, små korta berättelser – ja, vad som helst! Till och med saker som att ha en blogg, skriva på Facebook eller vara aktiv på olika forum på nätet kan utveckla ditt skriftspråk. Låt så många ord som möjligt komma ur dig, varje dag!

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: