Skrivknep: Plantering

Författaren Anton Tjechov sa en gång att ”om det hänger ett gevär på väggen i början av en historia måste det avfyras i slutet.”

Vad innebär detta? Plantering. Plantering är kort sagt när du nämner något under en berättelses gång som skapar ledtrådar och aningar om vad som komma skall. Att någon halkar på ett bananskal är inte roligt om man inte tidigare fått veta att det ligger ett bananskal på marken.

Alla ”bra” berättelser innehåller planteringar. Allt som placeras ut måste ha en vikt i berättelsen. Vissa saker planteras ut tidigt för att sedan återknytas till historien.

Detsamma gäller karaktärer. Om du beskriver en nunna som på avstånd bevittnar ett mord måste nunnan ha en vikt även senare i historien. Annars är det ingen poäng att ha med henne i början, utan du kunde ha beskrivit mordet ur ditt eget perspektiv som författare.

Samtidigt måste geväret på väggen såklart inte avfyras som citatet säger. Det kan istället säga något om personen som bor i huset – och även då har den ju ett syfte.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: