Skrivknep: Isbergstekniken

Den så kallade isbergstekniken handlar om att skala av sina texter och hålla sig kortfattad. Inte rakt på sak, utan det ska läsas mellan raderna. Istället för att skriva ”han hade en son på 10 år” kan du till exempel skriva ”på skrivbordet stod ett foto av en pojke”.

Tekniken härstammar från Ernst Hemingways skrivsätt och syftar på att man bara kan se toppen på ett isberg. Största delen av isberget gömmer sig under vattenytan. Det finns där och man vet om det, men man ser det inte. Läsaren ska alltså serveras underförstådd information och författaren ska inte vara övertydlig. Det är ofta hemligheten bakom riktigt bra berättelser.

På en större skala i en berättelse kan det handla om att skala bort hela scener och avsnitt. Du kanske inte behöver beskriva en karaktärs död. Istället byggs en spänning upp och de övriga karaktärerna gestaltas på ett sådant sätt att läsaren förstår vad som har skett utan att det står rakt ut i texten. Det skapar en effektfull stämning.

Läs även Skrivguidens tips kring att beskriva saker väldigt detaljerat, i artikeln Konsten att ljuga för att verka trovärdig  – något som på ett effektfullt vis kan kombineras med isbergstekniken.

Övning: Skapa en scen utan att beskriva den

Skriv en kort berättelse om en allvarlig olycka, men skriv aldrig rakt av vad som har hänt. Använd aldrig ord som ”olycka” utan beskriv karaktärers reaktioner och försök bygga upp en bakgrund och berättelse kring olyckan. Läsaren ska förstå vad som har hänt utan att du berättar det.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: