Bli publicerad – lektör, redaktör & korrläsare

När du börjar närma dig slutet av din roman, när de sista orden faller på plats och du börjar fundera allt mer på själva publiceringsprocessen, då är det bra att känna till en del grundbegrepp. Här presenteras tre personer som kommer att vara relevanta för dig i denna process:

Lektören

När du skickar in ditt manus till ett bokförlag är det lektören som läser det. Han eller hon bedömer om manuskriptet är värt att publicera. Som tidigare outgiven författare kan det vara svårt att komma förbi lektörernas nålsöga, men förtvivla inte! Många får 10, 20, 50 standardbrev tillbaka där deras verk nekas publicering av lektören innan någon nappar. Det gäller att vara ihärdig, prova flera förlag och inte ge upp. Kom även ihåg att lektören är en människa – det tar tid att läsa igenom ett fullfjädrat manuskript och ett svar kan därför dröja.

Redaktören

Om ett bokförlag är intresserat av ditt manus lär de även ha en del åsikter. Det är här redaktören kommer in i bilden. Du arbetar tätt tillsammans med redaktören för att finslipa innehållet i texten. En bra redaktör ändrar inget i dit manus men kommer med förslag och konstruktiv kritik. Vad kan ändras för att göra boken och berättelsen ännu bättre? Som författare som har spenderat otaliga timmar med din bok blir du ofta blind för vad du själv har skrivit. Redaktörens åsikter är personliga men viktiga!

Korrläsaren

Oavsett om du är jättebra på stavning och grammatik eller om det är din svaga sida behövs en korrläsare. Denna person lusläser ditt manus, efter att det bearbetats av redaktören, och fixar till alla småfel som uppstått. Även den bästa skribent gör missar och ett extra par ögon behövs. Är din story riktigt bra gör det inte ens något om du är kass på stavning – sådant går alltid att fixa till i efterhand.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: