10 tips till hur du kan göra 2014 till ditt livs bästa skrivår

Ska 2014 bli skrivåret för dig? Här kommer 10 inspirerande källor för att ge dig själv en spark i baken och komma igång med skrivandet. Gör 2014 till ditt livs bästa skrivår!

1. National Novel Writing Month (NaNoWriMo)

NaNoWriMo har hängt med i några år nu, och idén är enkel men extremt krävande: skriv din roman på en månad. Tricket för att lyckas är, enligt de som har provat, att skriva rutinmässigt varje dag, ungefär som Jan Guillou som tycker att inspiration är för mesar. Strunta i regler och tänk inte för mycket. Skriv bara!

Slutresultatet kvalitetsmässigt blir kanske inte jättebra, men du har åtminstone skrivit din första hela roman, och du har nu gjort den svåra delen. Det som återstår är putsningen.

2. Andrea Vessmans 16 skrivtipsAndrea Vessman websize

Låt dig inspireras av ungdomsbokförfattaren Andrea Vessman och de 16 underbara skrivtips hon delar med sig av på Skrivguiden. Allt från att ibland skriva med penna, till att visa istället för att beskriva och ”sticka” läsaren med känslor.

3. Ge ut boken på egen hand

Har du ett udda projekt, en roman som blir refuserad, eller en dikt- eller novellsamling som du vill ge ut. Varför inte göra det helt själv? Det finns många sidor och metoder att göra det på. Det blir kanske svårare att nå ut till en publik, men du kan ändå stolt hålla din alldeles egna bok i handen, och det finns många exempel på författare som lyckats med egenutgivning.

4. National Blog Posting Month (NaBloPoMo)

Om National Novel Writing Month känns som ett allt för stort projekt, varför inte testa NaBloPoMo – 30 blogginlägg på 30 dagar. Och du behöver inte vänta på att nästa officiella NaBloPoMo drar igång nästa höst, utan du kan starta din egen bloggutmaning i dag. Släpp taget om perfektionismen och sätt igång och skriv!

Skriva5. Tidningen Skriva

Sveriges i mitt tycke absolut bästa inspirationskälla är tidningen Skriva. Jag läser den som oftast på min Ipad, men det finns en tjusning i att bläddra i ett tryckt ex också. Har du kört fast i något, eller vill du bara ha lite mysläsning, gå genast till närmsta butik.

6. Följ den röda tråden med författaren Kim M. Kimselius

Kimselius är känd för sina historiska äventyrsromaner, och hon är en riktig bokspruta. Låt dig inspireras av henne och lär av hennes skrivknep i Skrivguidens alldeles egen intervju med författaren, eller läs hennes gästinlägg om att följa den röda tråden.

7. Skriv dina memoarer

Det är ofta svårt att komma vidare i ett stort skrivprojekt. Men vad kan väl vara lättare att skriva om än dig själv? Vi bär alla på ofantligt stora mängder historia och häftiga upplevelser. Du behöver inte ha haft en helvetesbarndom eller gjort något världsunikt för att ha en historia att berätta. Du behöver inte toppa några bästsäljarlistor för att lämna något värdefullt bakom dig till dina barn, barnbarn och framtida generationer.

8. Inspirationsguiden

Skrivguidens egen Inspirationsguide innehåller övningar och idéer för att sporra din kreativitet. Kom igång med ”första meningen”, inspireras av citat eller testa någon av de mer kreativa övningarna, som att gå på rättegång eller skriva utifrån bilder.

9. Inspireras av musikSpotify

När du sätter dig ner för att skriva, sätt på Skrivguidens Spotifylista i bakgrunden. En härlig blandning av lugna, avslappnande låtar och glada poplåtar som sätter igång ditt skrivflöde.

10. Låt dig inte tryckas ner

Sist men inte minst, låt inte 2014 trycka ner dig. Tidsbrist, familjen, arbete, allt annat man vill hinna med – kom ihåg att det handlar om prioritering och motivation. Det finns alltid tid att skriva en novell eller ett extra blogginlägg, eller en sida eller två till på den där romanen du jobbar med. Det handlar bara om att sätta sig ner och faktiskt göra det, och 2014 är ett riktigt bra år att göra det på!

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: