Tidningsartiklar

En artikel är ett typiskt inslag i alla tidningar. Kortfattat är det en informativ text som ska vara saklig och inte innehålla egna åsikter. Författaren själv tar i regel ingen plats och även indirekta värderingar bör undvikas.

Artiklar återberättar fakta om till exempel en nyhetshändelse. Källor ska citeras löpande i texten men behöver inte forumleras lika formellt och detaljerat som i tunga facktexter – det ska trots allt vara lättläst.

En bra tidningsartikel har ett bra och flytande språk, men går rakt på sak. Inget onödigt berättande. Läsaren

En bra ingress

I dagens samhälle brottas texter om läsares uppmärksamhet. Därför kan det vara bra att hålla sig kortfattad – och ha en slagkraftig ingress.

Ingressen är det första stycket i texten som ofta är skrivet i fet stil. Syftet är att skapa intresse och locka till vidare läsning. En ingres ska verkligen gå rakt på, riva med läsaren med detsamma och väldigt kort få med vad artikeln faktiskt handlar om.

En tumregel som många använder är att en ingress max får vara sex rader, eller 3-4 meningar, eller 25-40 ord. Men det finns inga regler för det.

Nyhetesvärde och läsarvärde

En tidningsartikel har ett nyhetsvärde och ett läsarvärde. Egentligen går de hand i hand, men inte alltid. Nyhetsvärdet syftar på vad som är relevant som nyhet. Är det här något som är aktuellt att berätta om just nu?

Läsarvärdet syftar på om texten har något värde för tidningens läsare. Får våra läsare något ut av den? Är den relevant för läsarna?

Tips till att skriva en bra artikel

  • Få med de viktiga frågeorden: vad, var, vem, när, hur och varför?
  • Se till att ingressen vekligen griper tag i läsaren.
  • Det är helt OK att ha med ett intressant citat från en person i artikeln redan i ingressen.
  • Skriv själva artikeln rakt på sak utan krångliga formuleringar.
  • Undvik egna åsikter och värderingar.
  • Är artikeln lång, använd mellanrubriker.
  • Sätt en slagkraftig rubrik – använd färgstarka verb men undvik långa ord.
  • Gå igenom texten en gång till och leta efter onödiga ord som inte tillför något.
Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: