Hur mycket kan jag ta betalt?

Det här är en svår och känslig fråga, och mycket handlar om förhandling. Svenska Journalistförbundet har dock riktigt bra riktlinjer. Den här sidan är en summering av SJF:s rekommendationer för engångsuppdrag. För återkommande uppdrag eller särskilda förhållanden, se SJF:s hemsida.

Kom ihåg att det arvode du ska ha, alltså den summa du ska ta betalt, även påverkas av din erfarenhet och kunskap, udda tider du måste arbeta på som vanligtvis ger högre ersättning, och så vidare. Det är upp till dig att förhandla fram en bra summa, men ett tips är att alltid säga att du har baserat din ersättning på Journalistförbundets rekommendationer – då vet din arbetsgivare att du är seriös och vet vad du pratar om.

Och till sist, kom även ihåg att det inte är bra att ta underbetalt. Om du tar onödigt lite betalt för ditt arbete har det en negativ inverkan för andra frilansare. Det kan vara en svår balansgång om du är ny och inte vågar ställa krav eller har erfarenheten och kunskapen till att rättfärdiggöra ett högre pris. Men stå på dig – efter att du har läst den här artikeln kommer du att ha en bra bild av vad du kan begära.

Arvode – hur mycket kan jag ta betalt?

Innehar F-skattesedel:

 • 917 kr./timme
 • Ersättning alltid för minst tre timmar, alltså 2 751 kr, även om uppdraget tar kortare tid.
 • Ett uppdrag som tar en hel arbetsdag, alltså åtta timmar, bör ersättas med 7 336 kr.
 • Summorna inkluderar inte moms. Besök www.skatteverket.se för mer information om hur mycket du ska lägga till.

F-skattesedel har du om du har eget företag. Om du är osäker på vad F-skattesedel innebär betyder det antagligen att du inte innehar någon.

Innehar ej F-skattesedel:

 • 614 kr./timme
 • Ersättning alltid för minst tre timmar, alltså 1 842 kr, även om uppdraget tar kortare tid.
 • Ett uppdrag som tar en hel arbetsdag, alltså åtta timmar, bör ersättas med 4 912 kr.
 • Summorna inkluderar inte moms. Besök www.skatteverket.se för mer information om hur mycket du ska lägga till.

Bilder:

Den tid du lägger ner på att ta och behandla bilder är inkluderat i tidsberäkningarna ovan. Däremot ska du även ha betalt för användningen av bilderna – även om det är frågan om ”arkivbilder” som du inte tagit särskilt för det här uppdraget.

 • Mellan 1092-5802 kr. per bild.
 • Lägsta betalning för bilder i passfotostorlek.
 • Mellanstor betalning för porträttbilder och reportagebilder för en hel eller halv sida.
 • Hög betalning för bilder för ett helt uppslag eller omslagsbilder.

Arbetsgivaren får oftast inte någon ensamrätt eller äganderätt på dina bilder, utan det är frågan om bilder som du senare kan återanvända i andra frilanssammanhang.

Fakturering:

Om du har eget företag kopplat till dina frilansuppdrag fakturerar du lättast din arbetsgivare genom det. Om du inte har eget företag rekommenderar jag hemsidan www.frilansfinans.se. Där kan du lätt och enkelt fylla i ditt arvode, inkludera moms och beskatta ditt uppdrag. Fakturan skickas till din arbetsgivare från Frilans Finans.

Det är gratis att registrera sig på Frilans Finans och du behöver aldrig skicka dem några pengar, men företaget tar såklart en liten summa från ditt arvode för tjänsten de utför. Det är dock helt klart värt pengarna då det är en väldigt lätt och smidig tjänst.

Vem har rätt till materialet?

Om inget annat är överenskommet har arbetsgivaren rätt att publicera ditt material en gång i tryckt form. Det är dock viktigt att du och din arbetsgivare är överens om vad som gäller på förhand. Har tidningen rätt att publicera din text och eventuella bilder en eller flera gånger, på nätet eller enbart i tryckt form, och så vidare?

Generellt gäller att de har rätt att publicera text och bilder en gång, och att de inte får någon ensamrätt till någon av dem. Om de vill återpublicera till exempel en bild i annat sammanhang kan du ta betalt för det igen – eller neka dem.

Se till att ha allt på skrift, till exempel via mejl, och att det är tydligt vad ni kommit överens om. Ett muntligt avtal gäller också enligt lag, men är såklart omöjligt att bevisa om en konflikt skulle uppstå.

Källor och ytterligare läsning

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: