Frilansa

Att frilansa inom tidningsbranschen har blivit allt vanligare. De flesta tidningar, magasin och till och med vissa hemsidor arbetar med frilansande skribenter utöver sina egna fast anställda.

Jag har en idé – vad gör jag?

Du har en idé till ett reportage eller en artikel. Du har egentligen två vägar att gå:

  • Skriv klart artikeln och kontakta relevanta tidningar efteråt.
  • Kontakta tidningar först och presentera din idé och skriv sedan klart den när du har hittat en arbetsgivare.

Det kan vara lättast att sälja en färdig produkt, alltså att du gör projektet någorlunda klart och sedan skickar in det med frågan ”är ni intresserade av att publicera detta?”. Å andra sidan vill du inte lägga onödig tid på något du aldrig får sålt. Dessutom vill du såklart skräddarsy ditt uppdrag åt tidningen du arbetar för.

Hitta en arbetsgivare

Googla runt. Vilka tidningar finns det som kan vara intresserade av just din idé? Det finns mängder av specialiserade tidningar på svenska så att hitta en eller flera som passar dig borde inte vara så svårt.

Ta kontakt med ett par i taget och var försiktig med att skicka för många mejl på en gång till för många alternativ. Det blir lätt rörigt för dig och det ser inte bra ut om en tidning nappar men du sedan måste tacka nej för att du redan sagt ja till någon annan.

Var heller inte rädd för refuseringar eller att ändra på din idé för att bemöta tidningens önskemål.

Följemejl

Efter att du mejlat en tidning kommer det antagligen att dröja innan du får svar. Ibland många veckor. Skicka inte genast en massa följemejl med frågor på om de fått ditt mejl eller inte, utan var tålmodig. Får du inget svar, testa med en annan tidning eller mejla samma tidning igen efter 3-4 veckor. Men får du inget svar betyder det antagligen att de inte är intresserade.

Förslag på mejl

Hur ska du formulera dig den där första gången du kontaktar en tidning? Här är några förslag på vad du kan inkludera i mejlet:

  • En summering av din idé – eller ett bifogat dokument med hela din färdiga artikel.
  • En öppenhet inför förslag och önskemål från tidningens sida.
  • Information om du även kan erbjuda bilder eller om du enbart säljer en artikel.
  • Vänta med prisförslag – hör om de är intresserade först, och diskutera priset senare.

Avtal – vad förväntas av dig?

Om inget annat anges har din arbetsgivare rätt att publicera materialet du producerat en gång i tryckt form. För mer information om vad som gäller och vilken rätt du respektive din arbetsgivare har till ditt material, läs artikeln Hur mycket kan jag ta betalt?

Ni bör dock tidigt komma överens om vad det är som förväntas av dig: vad exakt ska du leverera i form av text och bilder? Längd på texten, antal bilder, och så vidare, samt vilken vinkel artikeln ska ha.

Kan jag leva på att frilansa?

Absolut! Det finns många som frilansar för flera olika tidningar samtidigt. De har dock oftast mycket erfarenhet och ett bra kontaktnät. Om du aldrig frilansat tidigare, ta ett uppdrag i taget och säg inte upp dig från jobbet.

Som frilansare på heltid måste du även vara beredd på att det ibland blir många uppdrag och ibland nästan inga alls. Det är en ekonomiskt osäker livsstil.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: