Journalistiskt

Ska du skriva en skoluppsats, eller har du kanske fått en arbetsuppgift på jobbet som innebär skrivande av faktatexter? Eller är du bara allmänt intresserad av journalistik? Med ”journalistiskt skrivande” menar jag allt från reportage och krönikor till mer regelstyrt skrivande som tidningsartiklar och faktabaserade texter.

På den här sidan hittar du artiklar om olika journalistiska stilar och hur du behärskar dem, så väl som texter om andra relevant områden.

Artiklar, reportage och krönikor

Reportage – Lär dig att skriva reportage för tidningar och magasin.

Tidningsartiklar – Den mest väsentliga delen i alla dagstidningar. Här kommer lite tips och regler för artikelskrivande.

Krönikor – Den kanske mest personliga och fria typen av journalistiskt skrivande. Men vad gör egentligen en krönika till en krönika, och hur kommer man igång att skriva en? Med övning.

Frilansa

Generellt om att frilansa – Lär dig om hur du kommer igång.

Hur mycket kan jag ta betalt? – Information om betalning, förhandling, hur mycket du kan förvänta dig i arvode och hur du fakturerar.

Övrigt

Plagiat – Hur citerar man, och när blir användning av andras texter och formuleringar stöld?

Den journalistiska delen av Skrivguiden är inte högsta prioritet. Fokus ligger på den kreativa delen och därför kan det komma att dröja lite innan det dyker upp fler artiklar här. Skicka ett mejl om du önskar information om något särskilt.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: