Gå på rättegång

Den här övningen kanske fungerar bäst om du söker inspiration till en kriminalroman, men kan även vara en inspirerande upplevelse för andra.

Rättegångar är nästan alltid öppna för allmänheten, och i många städer kan du vara säker på att det hålls en redan i dag. Gå till tingsrätten, välj en slumpmässig rättegång och sätt dig längst bak och lyssna och iaktta. Eller så gör du lite mer research och väljer en kommande rättegång som låter intressant. Ta även med block och penna för att göra anteckningar.

Är du orolig för att det ska kännas fel att vara där? Det är en del av tjusningen! Men välj eventuellt ett större fall. Har det ett allmänintresse kommer det att finnas åtminstone någon journalist där, och då blir det lättare att smälta in i mängden.

Den här övningen ger en intressant inblick i en svensk rättegång. Hur fungerar det egentligen med advokater, nämndemän och målsäganden? Många fall kan även vara bisarra eller banala, eller rent ut sagt helt sjuka. Eller utomordentligt sega och tråkiga. Men hur tråkiga de än är innehåller de en sak som är viktig för alla bra berättelser: en konflikt. Den mellan målsägande och den tilltalade.

En typisk rättssal. Åhörarplatserna är vanligtvis öppna för allmänheten.

En typisk rättssal. Åhörarplatserna är vanligtvis öppna för allmänheten.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: